Serwisy alertowe

BetBurger | Live and Pre-game surebets

Autor Wątek: Pytanie o IP  (Przeczytany 5586 razy)

qurde1979

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
  • Reputacja: +4/-0
    • Zobacz profil
Pytanie o IP
« dnia: Październik 10, 2013, 13:16:06 »
 takie pytanie dla bardziej doswiadczonych,  otóz zakladamy (  zatem sytuacja jest czysto hipotetyczna ) , iz korzystamy z dokumentow kogos , kim nie jesteśmy :) Jak wówczas postepowalibyście ( bo nie zapominajmy, ze w dalszym ciagu rozwazamy sytuacje hipotetyczną ) z IP, czy korzystacie z zmiennego ( dajmy na to z neostrady ) czy tez z jakigos vpn. W tym drugim przypadku byłby problem z logowaniem do skrilla , gdyz nie da sie logowac przez vpn z ip innego kraju ( nie wiem jak jest z vpn z polskim ip , ale zbyt wiele ich nie ma ). Obejsc to mozna chyba tylko uzywajac modemu z przenosnego neta. W przypadku netellera czytajac pobieznie neta ustalilem, ze jets to realne, ale jeszc nie probowalem, gdyz netellera znam slabo.

piciu18

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 191
  • Reputacja: +5/-0
    • Zobacz profil
Odp: Pytanie o IP
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 10, 2013, 14:03:10 »
Hipotetycznie rzecz biorąc zastosowałbym jedną z opcji:
- jeśli miałbym neostradę wtedy mam ip zmienne i nie ma problemu, w netii też jest chyba zmienne ip
- jeśli miałbym internet z UPC i stary modem (ten bez wifi), wtedy zmieniałbym numer MAC modemu i resetowałbym go, wtedy następuje zmiana numeru IP
- internet mobilny działa u mnie dość mało stabilnie, korzystałbym z niego w ostateczności
- jeśli nie miałbym internetu ze zmiennym ip, ale jakiś znajomy by miał, wtedy kupiłbym router TP-LINK TL-WR740N (50-60zł), wgrałbym mu oprogramowanie dd-wrt, ustawił na nim ssh i podłączył u znajomego. Dzięki temu mógłbym się łączyć z własnego komputera z internetem korzystając ze zmieniającego się IP u znajomego. Działa szybko i stabilnie.
- jeszcze raz zakładam że znajomy ma zmienne ip, a ja nie mam, zamiast modemu i ssh, można postawić u znajomego serwer proxy squid

Z VPN raczej bym nie korzystał, no chyba że żadna z powyższych sytuacji nie może mieć miejsca.

qurde1979

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
  • Reputacja: +4/-0
    • Zobacz profil
Odp: Pytanie o IP
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 10, 2013, 14:33:47 »
Dziekie za odpowiedz, istotonie VPn wydaje sie byc najgorszym rozwiazaniem, glownie ze wzgledu na mala ilosc polksich ip oraz problemy z e-walletami, chyba rozwiazanie pierwsze mogloby byc w tej sytuacji, ktora oczywiscie nie bedzie miala miejsca, najlepsze :)

pniewy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Reputacja: +0/-0
    • Zobacz profil
Odp: Pytanie o IP
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 09, 2013, 21:55:44 »
podłączam sie do pvtania  mam neta z vectry jakie jest ip. A jak  załatwię sobie innego lapka ,neta moilnego  wtedy i konta na 2 go.znajomego u buków i skril+ konto bankowe. Wtedy nie dojdą?

piciu18

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 191
  • Reputacja: +5/-0
    • Zobacz profil
Odp: Pytanie o IP
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 10, 2013, 13:12:14 »
podłączam sie do pvtania  mam neta z vectry jakie jest ip. A jak  załatwię sobie innego lapka ,neta moilnego  wtedy i konta na 2 go.znajomego u buków i skril+ konto bankowe. Wtedy nie dojdą?

A Vectra nie ma czasem IP dynamicznego tak jak UPC ? Zmiana numeru MAC routera lub sieciówki powinna pomóc.
W przypadku internetu mobilnego przy każdym połączeniu masz inne IP, a jeśli chcecie grać we dwóch na dwóch różnych komputerach to nie widzę tu żadnego problemu, jeden korzysta z Vectry drugi z mobilnego albo obaj korzystacie z mobilnego ale po każdym zakładzie trzeba go wtedy resetować żeby dwóch userów nie miało takiego samego IP.

qurde1979

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
  • Reputacja: +4/-0
    • Zobacz profil
Odp: Pytanie o IP
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 11, 2013, 14:59:41 »
obawiam sie, ze vectra ma stałe ip, ja w kazdym razie mam vecte i nie mozna zmienic manulanie. Ponoc co jakis czas sie zmienia, ale generalnie nawet na infolinii niewiel wiedza na ten temat. Ja w kazdym razie po limicie u wiekszoscu bukow wzialem neta w netii, ktora ma zmienne ip

piciu18

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 191
  • Reputacja: +5/-0
    • Zobacz profil
Odp: Pytanie o IP
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 11, 2013, 15:24:47 »
obawiam sie, ze vectra ma stałe ip, ja w kazdym razie mam vecte i nie mozna zmienic manulanie. Ponoc co jakis czas sie zmienia, ale generalnie nawet na infolinii niewiel wiedza na ten temat. Ja w kazdym razie po limicie u wiekszoscu bukow wzialem neta w netii, ktora ma zmienne ip
Jeśli ip zmienia się od czasu do czasu to jest przydzielane przez DHCP czyli zmiana numeru MAC lub karty sieciowej pomoże. Chyba że akurat mamy jakiś dziwaczny wynalazek typu modemo-router, wtedy niestety jest kicha. W przeciwnym wypadku wystarczy wyłączyć modem,  MAC routera można zmienić w jego konfiguracji a MAC karty łatwo zmienić używając jednego z wielu dostępnych darmowych programów (np. SMAC). Po zmianie MAC odpalamy modem i otrzymujemy nowy numer IP.

Również poszedłem tym samą drogą i zamówiłem netię, tania nie jest ale na siebie zarobi.

pniewy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Reputacja: +0/-0
    • Zobacz profil
Odp: Pytanie o IP
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 12, 2013, 21:42:27 »
a ja wziełem kupiłem palucha mobilnego  i myślę,że da rade .A potem koledzy chyba tez na netię zamienię i dalej bedzie trzeba zarabiać.Pozdrawiam

betuser

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: +0/-0
    • Zobacz profil
Odp: Pytanie o IP
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2014, 13:59:27 »
Dobrze mieć kombinację typu: oddzielny modem (np. kablowy) i oddzielny ruter (własny). Wówczas wystarczy zmiana MAC-a w ruterze, reset i kablówka przydziela nam nowe IP. Tyle, że ostatnio np. UPC w ramach Nowej Lepszej Oferty instaluje jedno urządzenie, w którym modem i ruter są zintegrowane. I niestety po zalogowaniu na urządzenie niewiele można samemu zmienić/ustawić. Możliwe, że wcześniejsze częste zmiany IP w niektórych lokalizacjach mogą mieć z tym jakiś związek ;)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2014, 16:29:04 wysłana przez betuser »